submenu

zandloperkrant - Recepten

 

DECEMBER 2020 - BISCUITTAART MET MOKKAROOM

Paula is een bakkersdochter. Taarten waren niet de specialiteit van de bakkerij, maar het recept van de biscuittaart die een beetje Paula’s handelsmerk is geworden, heeft Paula wel van haar moeder geërfd. Volgens Paula is het recept niet moeilijk. ‘Voor de verjaardagen van de kleinkinderen gebruik ik mijn fantasie. Ik maakte al eens een taart in de vorm van een schildpad, een paardenkop en een tractor. De kinderen vinden het jammer als ze de taart moeten aansnijden.’

Klik hier voor het volledige recept


 

NOVEMBER 2020 - PAD THAI

Thanaree Scheerlinck werd verkozen tot Miss Vlaams-Brabant en is daardoor in de running voor de titel van Miss België. Thanaree is half Thais en half Cambodjaans, en houdt ook van de Thaise keuken als ze voor zichzelf kookt. ‘De grote aantrekkingskracht is dat alle smaken erin zitten en dat alles heel vers is.’ Het gerecht dat ze aanbeveelt, is pad thai, een wokgerecht met noedels, veel verse groenten en eventueel kip of scampi’s. ‘In Thailand kan je het op straat kopen en ook in België is het een van de populairste Thaise gerechten.’ Thanaree maakt het in 15 minuten klaar.

Klik hier voor het volledige recept


 

OKTOBER 2020 - STOOFVLEES

‘Het succes van het stoofvlees in ’t Hooghuis begon toen ik aan het begin van mijn periode daar een grote voorraad bier aantrof die nog perfect was om stoofvlees mee te maken. Om de twee weken bereidde ik een grote casserole van 18 kilo, voor een man of vijftig. Soms was die zelfs na één week op. Er waren mensen die speciaal voor het stoofvlees naar het Hooghuis kwamen.’

Klik hier voor het volledige recept


 

SEPTEMBER 2020 - EIEREN IN MELKSAUS

Freddy Van Campenhout: ‘Als je vijftig, zestig jaar geleden aan de mensen vroeg wat de pot schafte, was ‘eieren in melksaus’ vaak het antwoord. Bij mijn ouders thuis aten we het één of twee keer per week. Eieren, boter, prinsessenbonen en ‘patatten uit den hof’ – meer had je niet nodig. Dat kostte niets, maar het was zo lekker!’

Klik hier voor het volledige recept


 

JUNI 2020 - Paratha met aardappelvulling

Jawaria Hafeez is afkomstig uit Pakistan. Ze verhuisde eerst met haar familie naar Italië, en kwam dan naar België waar ze trouwde met Zabihullah ‘Zabi’ Mehar, haar Belgische man van Pakistaanse afkomst. Het koppel woont nu bijna een jaar in Wemmel en voelt zich hier thuis. Zodra de zon schijnt, trekken ze eropuit om te wandelen of te fietsen in de velden.  Jawaria bereidt voor ons paratha, een gerecht dat in Zuid-Azië populair is. ‘Want paratha doet mij altijd denken aan mijn familie en jeugd’, zegt ze.

Klik hier voor het volledige recept



MEI 2020 - VARKENS IN DE MODDER

De Pigs in the Mud (met roze suikervarkentjes in een modderbad van chocolademousse) mocht de tweeling van Geerke Steegen ooit als verjaardagstaart mee naar school nemen om te trakteren. ‘De varkentjes boetseren is misschien nog het moeilijkst van de hele operatie, maar als je de fotootjes op internet goed bestudeert, lukt het wel om een hoofdje, wat pootjes en een kont met een krulstaart te maken.’

Klik hier voor het volledige recept



MAART 2020 - Witloof in hespenrolletjes met kaassaus

Maurits Goeman: ‘In een familie met zeven kinderen mochten wij op de zondagmiddag na onze verjaardag kiezen wat we aten als middagmaal. Voor mijzelf, geboren in februari, was de keuze niet groot, want tijdens de winter waren er alleen de groenten die wij zelf kweekten, en dus vooral het grondwitloof. Mijn keuze viel elk jaar op witloof in hespenrolletjes met kaassaus. Het geluk bij dat verjaardagscadeau was even groot als bij de luxueuze cadeaus van vandaag.’

Klik hier voor het volledige recept