Gemeenschapskrant

Bobotie & worteltaart van Marc Van Roy en Carl Wethmarr

05/10/22

Marc Van Roy en Carl Wethmar namen in het voorjaar namens Kookclub Wemmel deel aan de kookwedstrijd beste souper op RINGtv. Ze schopten het tot in de finale.

GK kookrecept Marc Van Roy en Carl Wethmar
©Tine De Wilde

Carl en Marc ontmoetten elkaar in de keuken van GC de Zandloper, want ze zijn allebei actief in Kookclub Wemmel (KCW). In de finaleronde van beste souper op RINGtv gooiden ze hoge ogen met een driegangenmenu, bestaande uit spiesjes met vis en groenten als voorgerecht, een barbecuebagel als hoofdgerecht en als spectaculair dessert de ‘chocoladedroom’: bollen chocolade, gevuld met chocolademousse en ijs. De kookwedstrijd, die RINGtv na corona organiseerde om de deelnemende verenigingen een hart onder de riem te steken, was voor de twee heren een leuk avontuur. ‘We zouden zo opnieuw deelnemen’, bevestigt Carl. ‘Marc en ik hebben elkaar veel beter leren kennen en onze families ook. Toen we de hapjes van het voorgerecht voor de finale op punt moesten stellen, waren onze vrouwen en kinderen het vaste smaakpanel.’

Deelnemen aan de wedstrijd vroeg wel wat voorbereiding, maar van stress was weinig sprake. Carl kent de televisie al van zijn deelname aan Grillmasters, en daar zaten de camera’s er veel dichter op. ‘Hier ging het er meer ontspannen aan toe. De spanning zat vooral in de montage’, aldus Marc, die uitlegt hoe de Wemmelse equipe dankzij een goede samenwerking altijd binnen de tijd klaar was met de gerechten. ‘We hadden een gedetailleerd uitgeschreven taakverdeling. Dat is ook nodig om die ingewikkelde gerechten op een efficiënte manier klaar te maken.’

Maandelijkse bijeenkomsten

Ondertussen is het seizoen van de KCW alweer begonnen. De vijftien leden worden tijdens de maandelijkse bijeenkomsten verdeeld in vijf groepen van drie personen. Die groepjes maken elk afzonderlijk de hapjes, het voorgerecht, het hoofdgerecht, het dessert en dekken de tafel. Natuurlijk worden alle bereide gerechten ter plekke geserveerd.

De recepten die Marc en Carl ons op onze website cadeau doen, kan iedereen thuis uitproberen. Ze kozen voor het hoofdgerecht en het dessert dat ze in de lokale voorronde van het beste souper van RINGtv klaarmaakten. Een vegetarische variant op de Zuid-Afrikaanse stoofpotklassieker met currygehakt, bobotie. Zowel Carl als Marc kunnen bevestigen dat Vlamingen die terugkomen van een reis in Zuid-Afrika het lekkere en eenvoudige gerecht later graag thuis klaarmaken. Kijk via de QR-code hoe je aan de slag kan met ajuin, look, curry, kurkuma, broodkruim, abrikoos, appel en ei. Dan zie je ook hoe je een puree van zoete aardappel kan combineren met een melasse van granaatappel. Ook het nagerecht ziet er heerlijk uit. Met een metalen ring, wat bloemetjes en amandelen maak je van een wortelcake met ijs van zoete aardappel en ahornsiroop een waar kunstwerk.

Ontdek het recept.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper oktober 2022

Meer nieuws

  • Info- en inschrijvingsdag taallessen Nederlands

    03/07/24

    Wil je graag meer weten over de taallessen Nederlands? Kom dan zeker langs tijdens de info- en inschrijvingsdag!

  • Vacature stafmedewerker ICT

    28/06/24

    Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

  • Laura Tesoro

    Tien jaar Laura Tesoro

    31/05/24

    Laura Tesoro staat tien jaar op de planken, en dat viert ze met een zomertour door Vlaanderen. Op vrijdag 7 juni houdt ze halt in de Zandloper. Verwacht een dynamische en energieke show. ‘Aan iedereen die komt kijken: vergeet niet om je dansschoenen aan te trekken! Je zal ze nodig hebben’, lacht ze.