submenu

Pieter Verspecht - 30/09/2021

Halloumiburger

Met zijn 28 jaar is Wemmelaar Pieter Verspecht nog een jonge kok. Maar als keukenverantwoordelijke in de Cultuur Bar Bar van de Zandloper drukt hij toch al zijn stempel op het menu daar.

Pieter heeft altijd een hechte band gehad met de gemeente waar hij al zijn hele leven woont. Hij ging naar de lagere school Sint-Jozef, was leider en hoofdleider bij de scouts, tennist bij RLTC Balcaen, speelde voetbal bij onder meer KVK Wemmel en nu bij VK Mireille. En vandaag werkt hij ook vlak bij huis, in de keuken van de Cultuur Bar Bar.

Nochtans was koken voor Pieter eerder een late roeping. ‘Het was rond mijn 15 à 16 jaar dat ik mama of oma graag begon te helpen in de keuken, en ook de kookprogramma’s op televisie interesseerden mij. Als student heb ik ook altijd in de zaal van verschillende horecazaken gewerkt. Cultuur Bar Bar was mijn laatste studentenjob. Daar kwam ik goed overeen met uitbater en kok Lennert Van Belle. Toen de chef van Cultuur Bar Bar Wemmel stopte, volgde ik avondschool restauranthouder en chef-kok aan Syntra in Ukkel en we kwamen overeen dat ik het zou proberen, en dat Lennert me verder zou opleiden. Na een paar maanden stond ik vast in de keuken, nu ben ik bijna 5 jaar keukenverantwoordelijke ‘warme kant’. Het is fijn om nieuwe gerechten te ontdekken en af en toe kan ik in samenspraak met Lennert en Lobke al eens mijn ding doen. Zo wordt voor de maandelijkse suggesties ook mijn input gewaardeerd.’

Het recept dat Pieter wil aanraden is de halloumiburger: een volledig vegetarische burger met veel smaak, die ook al op het suggestiemenu van Cultuur Bar Bar stond. ‘Vroeger bestond een burger voor mij uit vlees, wat cheddar, spek, sla, tomaat, augurk en een vettige saus. Nu heb ik dankzij mijn vriendin de halloumiburger ontdekt, de smakelijkste burger die er is.’ Halloumi is een wat zoute Griekse kaas van geiten- en schapenmelk. ‘Als je plakjes halloumi grilt, is de buitenkant mooi gekorst, terwijl de binnenkant mooi zacht blijft. Als je het nog iets knapperiger wil, kan je halloumi ook paneren met panko en frituren. Dat is een iets minder gezonde optie, maar ook heel lekker. Ik hou het meestal bij gewone gegrilde halloumi. Het broodje mag een typisch hamburgerbroodje zijn. Daarop komt eerst wat hummus, gegrilde plakjes courgette, gegrilde plakjes aubergine, de halloumi met wat curry- en lookpoeder, en voor de extra smaken ook wat groene asperges en een licht zoete honingmayonaise. Verse zoete aardappelfrietjes vormen daarbij een goede combinatie.’

Ontdek het recept op www.dezandloper.be/nl/ recepten

 

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper oktober 2021