submenu

Carl Wethmar - 07/04/2021

Herderspot op de barbecue

Carl Wethmar verruilde twintig jaar geleden Zuid-Afrika voor België. Vandaag is hij papa van twee jongens en partner van apotheker Annie Vanderhaegen. Met zijn kook- en braadkunsten schopte Carl het een paar jaar geleden tot in het tv-programma Grillmasters.

Koken is niet alleen een passie, maar ook een beetje een levensstijl. Carl: ‘Voor mij zijn drie dingen belangrijk bij koken en eten. Eén: eten moet er smakelijk uitzien en goed gepresenteerd zijn, omdat je ook met je ogen eet. Ten tweede is er natuurlijk de smaaksensatie. En dan is er het gezelschap. Mensen uitnodigen vind ik heel belangrijk. Dat sluit ook mooi aan bij het recept dat ik graag wil delen.’

Dat recept is bedoeld voor de barbecue of de braai waarvoor je in Zuid-Afrika al van kinds af wordt ‘opgeleid’. Carl: ‘Dat gaat echt in stadia. Op een bepaalde leeftijd mag je als kind het vuur maken. Wat later mag je worstjes op de barbecue leggen, en doorloop je de stappen tot de moeilijkere bereidingen.’ Carl was dus verrast toen hij vaststelde dat de barbecue in België dikwijls helemaal achteraan in de hoek van de tuin staat, bij een groepje mannen. ‘Dat is in Zuid-Afrika niet zo. Daar staat de barbecue in het midden, met man, vrouw en kinderen er gezellig rond.’

Het recept van Carl is geen klassieke braai waarbij je het vlees op de gril legt, maar maakt gebruik van de in Zuid-Afrika populaire ‘zwarte pot’. Carl: ‘In strips zie je vaak zo’n klassieke zware gietijzeren heksenpot op drie poten die de warmte vasthoudt en goede smaken geeft. In Nederland noemen ze dat de Dutch oven. Bij ons kan je daarvoor terecht in speciaalzaken of bij een variant van de Dutch oven van een bekend barbecuemerk.’

‘Het gerecht heet herderspot, omdat de herders op de velden ook zulke zwarte potjes gebruikten voor hun vlees. Het oorspronkelijke recept van mijn vader is wel niet zo goed voor de gezondheid (lacht), omdat hij lamsvlees gebruikte dat zo vet was dat hij de rijst en aardappelen erin kon laten garen. Zijn gezicht blonk altijd van het vet als hij ermee bezig was. Ik maak een aangepaste variant met veel groenten. De basis blijft wel nog steeds lamsvlees (lamskoteletjes of lamsribbetjes met nog veel vlees aan haal ik op de markt in Anderlecht). Zodra dat geschroeid en gebruind is in olijfolie, leg ik er in de pot laagjes van groenten op. Op het einde volgt ajuinsoep (die je ook voorbereid kan kopen), waardoor je een mooi gebonden saus krijgt. Het vocht op peil houden moet je wat in de vingers krijgen, omdat je rechtstreeks met de pot op de kolen werkt.’

Alles samen duurt de bereiding ongeveer 2,5 à 3 uur, een rustig kookproces, dat Carl ook aanraadt in de winter. Daarvoor slaat hij in de zomer extra kolen in, want die Belgen hebben ook de rare gewoonte alleen te barbecueën als het goed weer is.

Ontdek het recept op www.dezandloper.be/nl/recepten

 

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper april 2021