submenu

Nieuw natuurgebied met 24.000 bomen - 02/02/2021

Wemmel gaat 24.000 bomen aanplanten in een nieuw te realiseren natuurgebied tussen de Bruyndonckx-straat en de Motte, waar het speelbos op aansluit. De gemeente trekt zelf 150.000 euro uit voor dit project, de Vlaamse overheid kent een subsidie toe van 305.000 euro.

 ‘Dat is de hoogste subsidie die Wemmel op het vlak van natuuruitbreiding ooit kreeg’, zegt schepen van Milieu en Financiën Vincent Jonckheere  (LB Wemmel).

Het fameuze natuurproject Reek tot Motte en verder krijgt stilaan vorm, maar er is nog veel werk aan de winkel. ‘Eerst zullen we onbebouwde terreinen moeten verwerven’, vertelt de schepen. ‘Die kostprijs wordt geschat op 190.000 euro. Daarna wordt het nieuwe natuur- gebied aangelegd en worden er 24.000 bomen aangeplant. Dit nieuwe bos zal verschillende groene gebieden verbinden. ‘Via het speelbos aan de Motte kan je ook wandelen tot in Relegem richting het PIVO. Zo is meteen ook een belangrijke trage weg gerealiseerd. Aan de andere kant krijg je dan een uitbreiding van de natuur tot aan  de Bruyndonckxstraat.

’Vorig jaar investeerde de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met de gemeente, het strategisch project Groene Noordrand, de vrije basisschool Mater Dei, Natuurpunt en een reeks andere partners 115.000 euro in het speelbos aan de Motte. Dat vormt inmiddels de nieuwe groene schakel tussen het Laarbeekbos, de Molenbeekvallei in Jette en de Maalbeekvallei.

Tekst: Joris Herpol
Uit: zandloper februari 2021