submenu

Boeren als buren - 02/02/2021

Leggen voedingsproducten uit de supermarkt soms duizenden kilometers af tussen producent en consument, dan beperkt de verkoop in korte keten die reis tot minder dan twintig kilometer. En wie in Wemmel en omgeving graag zulke lokale producten koopt, heeft tegenwoordig verschillende opties.

Buurderij Wemmel

Sinds kort heeft Wemmel een Buurderij, die lokale voedingsproducenten en hun klanten één keer per week samenbrengt op een afgesproken plek en tijdstip. Klanten krijgen de onlinebestelling die ze plaatsten dan uit handen van de boer zelf. Het concept is afkomstig uit Frankrijk en kreeg dankzij Alain Spinnoy en Bea Jonczyck voet aan de grond in Vlaanderen.

Hoe ben je met dit initiatief begonnen?

Alain en Bea hebben allebei een voltijdse job. ‘We doen de Buurderij daarnaast uit passie voor het lokale. Toen wij vroeger in onze buurt op zoek gingen naar ambachtelijke en lokale producten, bleek dat moeilijk. Daarom hebben we contact opgenomen met het Franse korteketeninitiatief La Ruche qui dit Oui, dat een Europees netwerk is geworden van lokale boeren én klanten. Vijf jaar geleden hebben we dan de eerste Buurderijen in Vlaanderen opgericht. Ondertussen zijn er in Mechelen, Meise, Strombeek, Londerzeel en Wemmel.’

Waar komen de producten van de Buurderij vandaan?

‘In totaal werken we met een dertigtal producenten die we allemaal zelf kennen en hebben bezocht. Zo kunnen we bij de opstart in Wemmel een tachtigtal producten aanbieden van vijftien producenten uit de buurt. Groenten en fruit, maar ook vlees, zuivel, honing, brood en gebak.’

Hoe kunnen klanten producten kopen?

‘Via onze Facebookpagina of de website selecteer je Buurderij Wemmel. Registreren is gratis en zonder verplichtingen. Je betaalt geen abonnementsgeld. Je ziet per voedingsafdeling en per leverancier van elk product een foto met een beschrijving en de prijs. Die bepalen de boeren zelf. Wie ten laatste op zondagavond bestelt, kan zijn bestelling thuis laten leveren of op dinsdag tussen 17.30 en 18.30 uur gaan ophalen aan de Zijp (links naast café Op ’t Hoeksken, op het domein van Campus Wemmel).’

Wat zijn de voordelen van de Buurderij?

‘De diversiteit in het brede aanbod en de aanwezigheid van de boeren die tijd willen nemen om hun klanten te leren kennen. Zij kunnen vertellen wie hun zuivel produceert, hoe de dieren worden behandeld, waar de velden liggen waar hun groenten groeien. Er komt ook zo weinig mogelijk verpakking bij kijken. Je komt met eigen bakken of gebruikt recycleerbare of terug-neembare verpakkingen zoals glazen flessen voor de melk.’

Welke producten zijn speciaal of populair?

‘We werken bijvoorbeeld samen met bakker Maison Barat uit Ukkel die het vak in Frankrijk heeft geleerd. Onze imker maakt ook nougat met honing en zonder suiker. Lovi Gardeners is een kleine producent die van de opbrengst van de eigen moestuin confituur maakt, met veel liefde en zonder bewaarmiddelen. In de zomer hebben we veel klein fruit zoals druiven uit Kortenberg.’

info: www.boerenenburen.be, www.laruchequiditoui.be
Volgens hetzelfde principe met de webshop levert ook Curieuseneus Asse aan huis in Wemmel: www.asse.curieuseneus.be.

 

Hoevewinkel Hof ter Rassel

Ook de Hoevewinkel Hof ter Rassel in Relegem is een voorbeeld van korteketen- verkoop. Op de velden van het Hof ter Rassel worden aardappelen, suikerbieten, tarwe en maïs verbouwd, maar in de winkel kan je behalve de aardappelen ook andere verse en lekkere producten van lokale leveranciers kopen.

Hoe ben je met je initiatief begonnen?

‘Wij verkopen op de boerderij al bijna vijftien jaar aardappelen, maar dat was altijd zonder vast verkooppunt. Meer en meer mensen die om aardappelen kwamen, vroegen ook om ajuinen of wortelen. Daarom hebben we twee jaar geleden onze loods ingericht als winkel.’

Waar komen de producten van de hoevewinkel vandaan?

‘Naast onze producten van eigen teelt verkopen we ook groenten en fruit van boeren uit de omgeving. Drie keer per week gaan we ook naar de vroegmarkt voor verse producten. Daarnaast verkopen wij zuivelproducten van een zuivelhoeve, honing van een lokale imker, chocolade van een chocolatier, koffie en thee van specialisten, artisanaal samengestelde granola en bloem recht van de molen. Alles zo artisanaal en lokaal mogelijk. We hebben ook producten die van verder komen zoals sinaasappels, citroenen of bananen, maar ook die komen van zo dichtbij mogelijk. Als we kiwi’s hebben, komen die bijvoorbeeld uit Frankrijk en niet uit Nieuw-Zeeland, de druiven zijn Belgisch, en we hebben geen aardbeien in de winter.’

Hoe kunnen klanten bij jou kopen?

‘Gewoon de winkel binnenstappen. Aan de buitenkant zie je het misschien niet, maar binnen hebben we meer dan 100 m² oppervlakte, bijna een overdekte markthal. Als het weer het toelaat, staat de deur altijd open. Daarnaast hebben we een automaat met groenten en fruit die 24/24 en 7/7 open is.’

Wat zijn de voordelen van de hoevewinkel?

‘Door de ruime openingsuren kan je hier vijf dagen per week terecht. We zijn alleen gesloten tussen 21 juli en 15 augustus. Alles is zo vers en kwaliteitsvol mogelijk, legt zo weinig mogelijk voedselkilometers af en door met je eigen verpakking te komen of onze papieren zakjes te hergebruiken beperk je het afval.’

Welke producten zijn speciaal of populair?

‘Drie vierde van de klanten koopt nog altijd een zak aardappelen – frieslander of fontana. Op termijn willen we ook vacuümverpakt hoevevlees aanbieden. Een aanrader is ook het op hout gebakken hoevebrood op woensdagmiddag en zaterdag. En de zuivel heeft ook veel succes. De rijstpap smaakt naar echte rijstpap en het hoeve-ijs is ook heel lekker. En dan zijn er nog het grondwitloof, de confituur van Wildiers, de koffie van Hoorens, het artisanaal bier uit Asse, de appelen en peren uit Opwijk …’

 Info: www.hofterrassel.bewww.rechtvanbijdeboer.be

 

Tekst: Michaël Bellon
Foto: Tine De Wilde
Uit: zandloper februari 2021