submenu

Freddy Van Campenhout - 21/09/2020

Eieren in melksaus

Toen deze kookrubriek werd besproken in een authentiek Wemmels café, kwam een van de stamgasten plots met een oud Wemmels recept aanzetten: eieren in melksaus met prinsessenboontjes.

Veel belletjes deden het gerecht echter niet rinkelen bij de rest van het cafégezelschap, dus schakelde de stamgast daags nadien zijn vader in om het verhaal te staven en het recept te leveren. Die vader bleek Freddy Van Campenhout te zijn: ooit geboren op de Windberg, later uitgeweken naar Relegem, en in Wemmel genoegzaam bekend na een lange carrière in stomerij Mireille, de schoen- en de slotenmakerij, de Wemmelse Chiro en het amateurfietsen.

‘Tegenwoordig zijn er weinig mensen die het nog kennen’, vertelt Van Campenhout. ‘Dat was een jaar of 50, 60 geleden anders. Bij mijn ouders thuis aten we het één of twee keer per week. Eieren, boter, prinsessenbonen en ‘patatten uit den hof’ – meer had je er niet voor nodig. Dat kostte niets. Maar het was zo lekker!’ Van Campenhout heeft het op verschillende plaatsen zien eten. ‘Vooral waar veel boerenmensen woonden, zoals aan Bosch, de Zijp, in het ‘oude Wemmel’ en in Hamme.’

Het internet bevestigt het bestaan van het oude gerecht en benadrukt de regionale herkomst ervan. Aalst, Dendermonde en Hofstade worden ook genoemd. Vooral in de oorlog zou het populair zijn geweest. Verschillende bronnen spreken van ‘zoetemelksaus’, om het onderscheid te maken tussen gewone (zoete) melk en (ietwat zuurdere) botermelk. Dat je het gerecht lekker kan prakken in je bord lijkt ook één van de belangrijke troeven. En het is interessant om er op te wijzen dat dit een vegetarisch én seizoensgebonden gerecht avant la lettre is. Van Campenhout: ‘Het is niet moeilijk om te maken, maar een paar details zijn belangrijk. Bij het smelten van de boter voor de melksaus moet je de boter bijvoorbeeld goed laten bruinen. Ze mag net niet zwart zien (lacht). En de eieren moeten zachtgekookt zijn, waardoor je het eigeel samen met de melksaus over de rest kan laten lopen.’ (MB)

Ontdek het recept 

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper september 2020