submenu

Adil en Bilall maken kaskraker in Hollywood - 01/09/2020

‘Directed by Adil & Bilall.’ Zoals wij het sympathieke regisseursduo bij hun voornaam noemen, zo staan ze ook schermbreed te shinen in de begingeneriek van hun eerste Hollywoodproductie Bad Boys for Life.

Nadat Adil El Arbi en Bilall Fallah zich lieten opmerken met hun debuut Image, het drama Black en de komische actiefilm Patser, kwamen de geldschieters in Hollywood op het idee om de twee bloedbroeders de derde aflevering in de Bad Boys-reeks te laten draaien. Voor de twee vrienden, die elkaar leerden kennen aan filmschool Sint-Lukas in Brussel, gaat het dus minstens even hard als voor de twee flikken uit Miami waarrond die reeks draait.

De eerste Bad Boys-film dateert al van 1995. Regisseur Michael Bay bracht toen voor het eerst de komische zwarte acteurs Will Smith en Martin Lawrence samen – voordien bekend van de respectievelijke tv-reeksen The Fresh Prince of Bel-Air en Martin. Zij spelen het flikkenduo Mike Lowrey en Marcus Burnett, twee onorthodoxe misdaad- bestrijders in Miami die ondanks hun verschillende karakters een hechte vriendschap ontwikkelen.

15 jaar wachten

Na de eerste Bad Boys-sequel uit 2003 duurde het dus meer dan vijftien jaar voor het derde deel in de zalen kwam. Net genoeg om een nieuwe generatie te overtuigen en de nostalgici nog een keertje aan te spreken. In Bad Boys for Life gaan Mike en Marcus de strijd aan met de Mexicaanse huurmoordenaar Armando Armas. Die begint in opdracht van zijn moeder aan een grote moorddadige wraakactie, waarvan Mike om een aanvankelijk onduidelijke reden het ultieme slachtoffer moet worden. Ondanks het feit dat Marcus eigenlijk al langer wil stoppen met gevaarlijke cases, overhaalt Mike hem om zich vast te bijten in de zaak waarvan hij zelf het doelwit is.

Adil en Bilall deden geen moeite om de clichés van het format met de kibbelende cops – dat al dienst doet sinds de tv-reeks Miami Vice uit de jaren 80 – uit de weg te gaan. Maar wél om de eerste Bad Boys-films naar de kroon te steken qua puntige dialogen, situatiehumor, visueel spektakel en inventieve manieren om boeven, sportwagens en helikopters om zeep te helpen. Vaste cameraman Robrecht Heyvaert zorgt daarbij voor een bloedmooie, kleurrijke breedbeeld- ervaring, wat Bad Boys for Life zonder meer een film voor het grote scherm maakt. Tussen de opeenstapeling van actiescènes door is er ook wat tijd voor weerspiegelingen over vriendschap, familiebanden en generatieconflicten, al hoeft de kijker het daarvoor uiteraard niet te doen.

Goed onthaald

De film van de Belgische coregisseurs werd door veel critici goed ontvangen en ook het bioscooppubliek lustte er pap van. Bad Boys for Life had begin maart, net voor covid, al 400 miljoen dollar opgehaald, en is daarmee wereldwijd de succesvolste film van de trilogie, en ook een hit in de Belgische zalen.

Dat er de laatste tijd een mediastilte rond Adil en Bilall hangt, heeft te maken met het feit dat het tweetal is begonnen met de opnames van hun nieuwe fictiereeks Grond, over een jonge ondernemer die heilige grond vanuit Marokko naar België wil importeren zodat moslims er hun overledenen in kunnen begraven. Die coronaproof opnames vinden plaats in Brussel. Ook de volgende film van Adil en Bilall zou een Vlaamse worden. In Rebel krijgt broertje Amir El Arbi de hoofdrol als moslimjongen uit Molenbeek. Daarnaast zouden er ook nog sequels op het programma staan van Patser, van Beverly Hills Cop en van … Bad Boys.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Filip Claessens
Uit: zandloper september 2020

Bekijk ook