submenu

Jawaria Hafeez - 01/06/2020

Paratha met aardappelvulling

Voor een oosterse klassieker kloppen we aan bij Jawaria Hafeez. Zij is afkomstig uit Pakistan, verhuisde eerst met haar familie naar Italië, en kwam dan naar België waar ze trouwde met Zabihullah ‘Zabi’ Mehar, haar Belgische man van Pakistaanse afkomst.

Het koppel woont nu bijna een jaar in Wemmel en voelt zich hier thuis. Zodra de zon schijnt, trekken ze eropuit om te wandelen of te fietsen in de velden. Jawaria leert ook Nederlands in het volwassenenonderwijs en hoopt snel een baan te vinden die aansluit bij de master Talen en Interculturele Communicatie die ze volgde. Kooklessen zou ze ook kunnen geven, want als ze kookt voor familie en vrienden kan ze ondertussen niet alleen teruggrijpen naar de Pakistaanse, maar ook naar de Thaise, Indische en Italiaanse keuken. Vandaag maakt ze paratha, een gerecht dat in Zuid-Azië populair is.

Eenvoudig gezegd is paratha een plat brood dat je in de pan kan bakken in olie, dat wat dikker is dan dat andere traditionele platbrood chapati, en dat je op verschillende manieren kan vullen. Voor Jawaria hangen er jeugdherinneringen aan vast. ‘Moeder maakte het op speciale dagen, meestal in de vakantie, omdat je er wel wat tijd voor nodig hebt. Elk kind kreeg er alvast één, maar zolang ze aan het koken was, mochten we er bijvragen. Dus aten we er meestal twee.’

Er zijn verschillende soorten paratha naargelang van de vulling. ‘Je kan ze eten met boter of suiker, zoals mijn broertje ze graag had, maar ook met gehakt of aardappelen. De aardappelparatha, gevuld met een mengeling van geplette aardappelen, ajuin, groene peper, koriander, komijn en chilipoeder is de favoriet van mijn man en mij. Daar kan je ook boter, yoghurt of pickles bij serveren.’

Paratha kan je op elk moment van de dag eten. In Zuid-Azië worden ook de hartige varianten als ontbijt geserveerd. Jawaria: ‘Het is een stevige maaltijd waar je lang een voldaan gevoel aan overhoudt.’

Ontdek het recept van de paratha.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper juni 2020