submenu

Milenko Djivak/Sandra Driljeux - zoektocht naar kleur

In het prille begin van de fotografie moest de fotograaf op zoek naar een manier om kleuren om te zetten naar ezich technieken waarbij men kleurtonen kon verschuiven naar een scala aan grijswaarden en treffende zwart-wit wereld op papier.  

Vandaag stelt dat probleem zich niet meer. We kunnen de wereld vastleggen zoals we die zien. Stilaan vergeten we de kracht van 150 jaar zwart-witfotografie: miljoenen foto’s, een complete visuele zwart-wit bibliotheek met een eigen fototaal. Een zwart-wit taal die er in slaagt kleur uit te drukken.

Maar hoe zagen die kleuren er uit? Wat is de mogelijke kleur van een beeld moest het ontwikkeld zijn in een digitale doka?

Graficus/schilder Milenko Divjak en fotografe Sandra Driljeux gaan met elkaar in dialoog, vergelijken hun ideeën over beeld en spelen die tegen elkaar uit.

Deze fotoreeks gaat over die zoektocht, de dialoog tussen de zwart-witte manier van fotografisch denken en het toevoegen van kleur. Een zoektocht die hen terug leidde naar een aantal oude ijzer-, zilver-, koper- en chroomtechnieken als cyanotypie, Van Dyck Brown, cuprotypie, gomdruk, casëinedruk, zoutdruk, albumine ... om hun monochrome natuur te beheersen en het gebruik te herontdekken. Hun inspanningen om de technieken her uit te vinden en op andere manieren te combineren, openden nieuwe mogelijkheden om de ‘echte’ wereld achter hun monochrome natuur te tonen.

De tentoonstelling is open: 
maandag tot zaterdag: van 9 tot 20 uur
zondag: van 11 tot 15 uur

Niet geopend op feestdagen.
Niet te bezichtigen op 21 en 28 september.
Fotografiecircuit Vlaanderen

datum

praktische info

genre

expo

adres

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

prijs

  • gratis: gratis