submenu

Geert Matton - Pure adrenaline

Pure adrenaline, dat legde hij vast, de afgelopen vijf jaar, op de hippodromen van België. De energie spat uit de beelden, nochtans staat de tijd compleet stil. Het is een moment-opname, een fractie van een seconde. Een fractie later en het moment is weg. De paarden ook. In die fractie van die seconde moest het gebeuren. Het moment dat ze zweven, dat ze los komen van de grond & in het beeld ook los komen uit de tijd. Ze worden uit de actie getild. Blijven hangen in het niets, blijven nazinderen op ons netvlies. Ons hart gaat even sneller slaan, we gaan mee in die actie, ook al staat alles stil.

Pure adrenaline, dat is ook wat de fotograaf voelde bij het vastleggen van die beelden. De actie bevriezen, maar toch lichtjes meebewegen met de camera, het onderwerp haarscherp vastleggen, maar de achtergrond van een lichte, aangename onscherpte voorzien. Thuis komen, de digitale donkere kamer in, om dat nog eens te gaan benadrukken, door een combinatie van twee beelden in één. Het zwart-wit duwt de achtergrond nog meer naar achteren & het kleur laat het onderwerp nog meer naar het voorplan komen.

Een reeks beelden, van de verschillende disciplines in de paardensport, genomen op verschillende hippodromen, vastgelegd tijdens verschillende races. Tijdens events, zoals Waregem Koerse, met 50.000 toeschouwers. Maar ook tijdens gewone races, met misschien maar 5 man langs de kant. Met oog voor de actie, voor de sport, voor het paard, maar ook voor de mens. De jockey of driver. En voor de toeschouwer. Vooral aandacht voor het verhaal achter de foto. Dit bracht hem tot bij de kwekers, de veearts, de keuring, zelfs tot in een operatiezaal waar het hart van een sportpaard werd heropgestart.

En langs deze verhalen kan u nu wandelen. Er net zoals de fotograaf blijven bij stilstaan. Nogmaals op de pauzeknop van de tijd drukken om ze tot u te nemen. Om daarna nooit meer met dezelfde ogen te kijken naar de paardensport.

De tentoonstelling is open: 
maandag tot zaterdag: van 9 tot 20 uur
zondag: van 11 tot 15 uur

Niet geopend op feestdagen. 
Niet te bezichtigen op 12,20,27 en 28 november
Fotografiecircuit Vlaanderen

datum

praktische info

genre

expo

adres

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel