submenu

Het molletje en de raket (3+) - Ontbijtfilm

De Tsjechische filmmaker Zdeněk Miler wilde begin jaren 50 graag een eigen tekenfilmfiguur ontwerpen, zoals Walt Disney ooit Mickey Mouse had bedacht. Omdat het hem aan goede ideeën ontbrak, besloot hij 's avonds een wandelingetje te maken. Toen hij daarbij over een molshoop struikelde, was dat het begin van ‘Krtek’, oftewel ‘Het molletje’. Drie maanden werkte Miler aan zijn creatie, waarbij hij van een blind diertje dat voornamelijk onder de grond leeft een vrolijk en innemend figuurtje maakte dat zijn kopje regelmatig boven de grond uitsteekt. In het eerste filmpje uit 1957, waarin de mol een overall krijgt met hulp van andere dieren, was het molletje ook sprekend te horen.
In alle andere afleveringen spreekt hij slechts een brabbeltaaltje dat nog het meest lijkt op peutergeluiden. Dat is niet zo vreemd, want Miler gebruikte hiervoor bandopnamen die hij van zijn eigen dochters had gemaakt. Vanaf het eerste filmpje was het molletje een groot succes, waardoor ook de WDR interesse toonde. In ruil voor uitzendrechten ging deze Duitse zender nieuwe afleveringen meefinancieren. Die werden uitgezonden als onderdeel van ‘Die Sendung mit der Maus’ en ook in de Nederlandse versie van dit populaire programma waren de belevenissen van het naamloze molletje en zijn vriendjes de muis, het konijn en de egel te zien.
In elke aflevering stuit het molletje als hij zijn hoofd boven de grond steekt op een ander dier, een voorwerp of een probleem, dat hij met veel inventiviteit weet op te lossen, bijvoorbeeld als hij in het bos kauwgom vindt die aan zijn handen blijft kleven. Het laatste filmpje is in 2002 gemaakt, toen Zdeněk Miler al 81 jaar oud was.

Met een uitgebreid ontbijt en een grappige film begint je zondag goed! Om 9 uur serveren we een heerlijk ontbijt. Om 10 uur starten de films. Reserveren voor het ontbijt is verplicht en kan tot maandag 25 maart. Reserveer het ontbijt voor 25/3/2019. Enkel ontbijt bestellen is niet mogelijk.

Republiek Tsjechië, 1957-1970, 61 minuten, Nederlandsdatum

praktische info

adres

GC de Zandloper, Theaterzaal
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

prijs

  • Film + Ontbijt volw: 12 euro
  • Film + ontbijt kind (-12): 7 euro
  • kassa: 4 euro
  • voorverkoop: 3 euro