submenu

Slaapconcert: klassiek voor baby's - One-off


In slaap vallen tijdens een concert is altijd jammer, en misschien zelfs wat gênant. Maar niet tijdens het slaapconcert van One Off op zondag 7 mei in het Wemmelse gemeenschapscentrum De Zandloper. “Hoe meer mensen en baby’s er wegdommelen, hoe geslaagder onze voorstelling”, zegt Guy Vandromme van productiehuis One Off.

Gemeenschapscentrum De Zandloper pakt uit met een wel heel bijzondere voorstelling: een slaapconcert voor baby’s van 0 tot 24 maanden. “Samen met je baby wegdromen op klassieke muziek, dat is eigenlijk het opzet van ons slaapconcert”, vertelt Guy Vandromme van One Off. “Cultuur beleven is iets waar weinig ouders toe komen als ze een baby hebben. Ze hebben er vaak geen zin in, hebben het te druk of zijn te moe. Tijdens het slaapconcert willen we net die mensen verwennen én laten wegdommelen.”

 

“De voorstelling dompelt je onder in een heel bijzondere wereld. Bij het binnenkomen krijgt iedereen de kans om een knus plekje uit te zoeken, wat kussens en dekentjes te nemen en zich letterlijk te nestelen ergens in de zaal. We zorgen ervoor dat er voor alle deelnemers zeker genoeg ruimte is, zodat ze zich echt kunnen afzonderen in hun coconnetje”, legt Guy Vandromme uit. Eens iedereen z’n plekje heeft gevonden, gaat de voorstelling echt van start. Je levert je samen met je baby over aan de zachte muziek en dromerige klanken van Guy’s vleugelpiano en de stem van sopraan Britt Truyts, die live worden bewerkt door geluidskunstenaar Adriaan Severins. Hij gebruikt enerzijds de klanken die de piano en de stem produceren, en anderzijds de geluiden die uit de zaal komen. En daar maakt hij nieuwe, unieke muziek mee. “In de eerste fase van het concert brengen we heel warme tonen die je doen wegdromen. Baby’s schrikken snel en dus letten we erop dat alles heel zachtjes gaat. In de tweede fase, als heel wat baby’s en ouders al in dromenland zijn, gaan we over naar heel stille klanken van bijvoorbeeld Eric Satie of John Cage. Tijdens het laatste deel maken we iedereen letterlijk of figuurlijk weer wakker. Dat doen we op de tonen van Maurice Ravel, Claude Debussy of Igor Stravinsky.”

 

“We hebben ons slaapconcert intussen al op heel wat plekken gespeeld en we kunnen bevestigen dat echt veel baby’s én volwassen na een tijdje in slaap vallen”, lacht Guy Vandromme. “Maar ook als dat niet het geval is en de volwassene of de baby blijft klaarwakker, is dat natuurlijk geen probleem. Alles mag, niets moet. Je hoeft ook niet uit de zaal als je baby lawaai maakt. Dat maakt deel uit van de voorstelling. En wie dat wil, mag op elk moment wat rondwandelen of de zaal even verlaten. We laten dat volledig aan de deelnemers over. Je hoeft ook helemaal niet vertrouwd te zijn met klassieke muziek om van het slaapconcert te kunnen genieten. Het enige wat je moet doen, is je overgeven aan de klanken.“

 

One Off is een klein productiehuis dat intussen al meer dan vijftien jaar muziektheater maakt. “Onze bedoeling is altijd geweest om klassieke muziek op een toffe manier dichter bij de mensen te brengen. Ook bij mensen die niet meteen affiniteit hebben met het genre”, vertelt Guy Vandromme. “We hebben ons slaapconcert ook al gespeeld voor heel wat diverse groepen toeschouwers en het is heel leuk om te merken dat iedereen er toch een bijzondere ervaring aan overhoudt. De reacties zijn zo positief dat we overwegen om een soortgelijke voorstelling te maken voor volwassenen alleen. Want ook als je geen baby hebt, kan een stevige dut op de zachte klanken van klassieke muziek wonderen doen”, lacht Guy.

 

One Off speelt z’n slaapconcert voor baby’s op zondag 7 mei in gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel om 11 uur.
Een duoticket voor een volwassene en een baby kost 14 euro in voorverkoop, 18 euro aan de kassa.

 
familie (0-2 jaar)
Enkel te verkrijgen in duoticket, 1 ticket is geldig voor 1 volwassene en 1 baby.

tickets

praktische info

vliegicoon

adres

GC de Zandloper, theaterzaal
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

prijs

  • voorverkoop: 14 euro
  • kassa: 18 euro