submenu

nieuws

Vacature onderhoudsmedewerker

04/05/2022
Zoek je een nieuwe job waarin je kan werken in een gemeenschapscentrum? In een gemeenschapscentrum worden voorstellingen georganiseerd, komen verenigingen en organisaties repeteren of vergaderen, zijn er workshops voor kinderen en volwassenen … Vind je dat leuk? Dan is deze job iets voor jou! 

Wemmelse Masha Lysenko over de oorlog in Oekraïne

04/05/2022
‘Beter sterven dan een slaaf te zijn in een totalitair regime.’ Meer dan op medeleven hoopt de Wemmelse Oekraïense Maria of Masha Lysenko, op een toekomst voor haar land in de democratische familie van de Europese Unie.

Venster op de wereld: Pascale Bicqué

04/05/2022
In 2010 ruilde Pascale Bicqué Wemmel in voor het Australische Melbourne. ‘De ideale stad om als buitenlander terecht te komen.’

Oververhitte woningmarkt in de Vlaamse Rand

04/05/2022
Er beweegt wat op de woningmarkt. Na het coronajaar 2020 viel er in 2021 een forse stijging van de woningprijzen te noteren, met Vlaams-Brabant als sterkste stijger. Die stijging lijkt nu wat af te nemen.

Muziektheater De Kolonie & Warre Borgmans over aftakeling en goede vorm

04/05/2022
‘We hebben al wat watertjes doorzwommen. We zijn geen 18 meer. Maar we willen nog goed uit de verf komen. Over dat soort dingen gaat de voorstelling.’ Bo Spaenc van Muziektheater De Kolonie gaf Warre Borgmans carte blanche voor een stuk in de reeks straffe vertellers.

Dilek Yagmur

04/05/2022
Dilek Yagmur kookt graag en goed. Toen ze actief was in het oudercomité van de gemeentelijke basisschool, verwende ze de aanwezigen op de activiteiten geregeld met haar gerechten. Wie de Instagrampagina met haar kookkunsten bekijkt, begint te watertanden.

Vacature deeltijdse medewerker administratie en communicatie

20/04/2022
Wij zijn op zoek naar een deeltijdse medewerker administratie en communicatie voor GC de Kam in Wezembeek-Oppem. Interesse? Laat het ons weten!

Eerste verplichte taalscreening bij kleuters

11/04/2022
Bijna één op vier kleuters die in de Vlaamse Rand schoollopen, hebben onvoldoende Nederlandse taalvaardigheid om aan het eerste leerjaar te beginnen. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Koalatest, de verplichte taaltest in elke derde kleuterklas.

Bert Vannieuwenhuyse

11/04/2022
De Stuurgroep van GC de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? We laten elke maand een lid van de Stuurgroep aan het woord. Dit keer is acteur/theatermaker Bert Vannieuwenhuyse (47) aan de beurt.

De straffe verzamelingen van Walter Hadermann

11/04/2022
Ten huize Walter Hadermann staan mooie objecten. In zijn ruime kelder heeft de ooit uit Brussel ingeweken Wemmelaar een grote ruimte ingericht die met zijn vele kasten en vitrinekasten het midden houdt tussen een opslagplaats en een museum, van zijn enorm uitgebreide verzameling Coca-Colaspullen.

Gunther De Vos

11/04/2022
Gunther De Vos kookt en leert koken. In de hotelschool van Campus Wemmel staat hij dagelijks in de keuken met zijn leerlingen die ons in de toekomst van culinaire hoogstandjes zullen voorzien. Zandloper kijkt mee in de potten.

Verenigingsleven terug op volle kracht

11/04/2022
Het gemeenschapsleven herneemt en daarin spelen de lokale verenigingen een belangrijke rol. Adjunct-algemeen directeur en hoofd gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ Stefaan Gunst licht toe hoe vzw ‘de Rand’ de relance van het verenigingsleven in de faciliteitengemeenten ondersteunt.

Barbara Sarafian kiest onverstoorbaar voor zichzelf

04/04/2022
FoKKoF. Zo heet de theatervoorstelling waarmee Barbara Sarafian momenteel toert. En waarmee ze ons een kristalheldere boodschap meegeeft: ‘Wees jezelf. En stop met jezelf daarvoor te verantwoorden.’

Groot wielerfeest in Wemmel

04/04/2022
WTC Wemmel, officieel de ‘Koninklijke Sportvrienden van ’t Kapelleke’ genoemd, bestaat dit jaar 70 jaar. Daarom organiseert de vereniging op zondag 10 april een groot wielerfeest.

Vacature onderhoudsmedewerker

22/03/2022
Zoek je een nieuwe job waarin je kan werken in een gemeenschapscentrum? In een gemeenschapscentrum worden voorstellingen georganiseerd, komen verenigingen en organisaties repeteren of vergaderen, zijn er workshops voor kinderen en volwassenen, … Vind je dat leuk? Dan is deze job iets voor jou! 

Vacature deeltijdse stafmedewerker

22/03/2022
Wij zijn op zoek naar een deeltijdse stafmedewerker voor GC de Bosuil in Jezus-Eik. Interesse? Laat het ons weten!

Vacature theatertechnieker

21/03/2022
Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Interesse? Laat het ons weten!

Wemmelaar Wilfried Janssens ontmaskert verlichtingsfilosoof

04/03/2022
Voltaire (1694-1778) geldt terecht als één van de grote filosofen van de verlichting. De Franse schrijver bepleitte humanisme, redelijkheid, rechtvaardigheid en mensenrechten. Maar ondertussen financierde hij decennialang de slavenhandel.

Wim Naudts

04/03/2022
De stuurgroep van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Maar wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? We laten elke maand een lid van de stuurgroep aan het woord. Wim Naudts (39) komt als tweede aan de beurt.

Mercury Rising

03/03/2022
Mercury Rising is een buitengewone coverband. De tributeband covert zowat alle grote hits van Freddie Mercury en Queen. Ze doet dat met een rockformatie, een strijkkwartet, backing vocals én een operazangeres. Niet zomaar een coverbandje dus, eerder een muzikaal eerbetoon.

Participatie in de faciliteitengemeenten

03/03/2022
Het is al langer duidelijk dat die ene stembusgang om de zes jaar volstrekt onvoldoende is om te spreken van lokale democratie. Dus de volgende vraag dringt zich op: Hoe organiseren de faciliteitengemeenten in de Rand de inspraak van hun inwoners?

De Pieterman

03/03/2022
Drie verschillende koppels – drie verschillende verhalen. Verhalen die schipperen tussen hoop en wanhoop, een lach en een traan, lief en leed. Maar kennen de mensen elkaar echt? Is hun relatie schijn of is ze oprecht?

Lennaert Maes en Andries Boone halen de wereld op het podium

03/03/2022
Als de Bonski’s deden Lennaert Maes en Andries Boone nog alsof ze Russen waren. Nu halen ze échte topmuzikanten met buitenlandse roots op het podium voor hun nieuwe muzikale voorstelling Wij. Een avond vol wereldmuziek met het Nederlands als voertaal.

Rassel

03/03/2022
In onze tocht door de gemeente belanden we dit keer in de Rassel. Dit gehucht op de grens met Relegem heeft meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. De buurt heeft zelfs een Romeins verleden en het was de plek waar struikrovers zich schuilhielden.

Het Hamme van Radio 1-presentator Michaël Robberechts

08/02/2022
Michaël Robberechts is afkomstig van Londerzeel en presenteert zijn muzikale avondprogramma ‘Time Out’ van op de VRT in Schaarbeek. Zijn thuis vond hij op de grens tussen de stad en het dorpse ommeland: in Hamme.

Wemmel investeert in jongerenwerking

08/02/2022
Wemmel investeert in jongeren. De gemeente werft een jeugdopbouwwerker aan die de brug zal vormen tussen jongeren en politie. Ook de Vlaamse overheid geeft de gemeente hiervoor een subsidie.

De Kaasmarkt

08/02/2022
Deze maand zoeken we het niet te ver in onze tocht door Wemmel. We nemen de Kaasmarkt onder de loep, de straat die al zo’n 35 jaar het thuisadres is van GC de Zandloper.

De fiets steekt een tandje bij

08/02/2022
Er wordt hard gewerkt aan de fietssnelwegen in de Rand. Ook Wemmel krijgt binnenkort aansluiting op het netwerk. Hoever staat het met de routes? Waar vind je ze? Worden ze intensief gebruikt? En helpen ze mee de verkeersknoop te ontwarren? Een stand van zaken.

Anne-Mie Somers

08/02/2022
De stuurgroep van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de mensen die er deel van uitmaken en waarom zetten ze zich in voor GC de Zandloper? We laten elke maand een lid van de stuurgroep aan het woord. Anne-Mie Somers (58) bijt de spits af.

Het Brussels Volkstejoêter is kind aan huis in de Zandloper

08/02/2022
Wie aan het begin van deze eeuw beweerde dat het Brussels Volkstejoêter anno 2022 nog alive-and-kicking zou zijn, werd waarschijnlijk voor zot verklaard. Maar kijk, binnenkort staan ze voor de 25e keer in de Zandloper.

Peter De Graef en Maaike Cafmeyer op de planken

02/12/2021
Weg van de schijnwerpers van media en gerecht speelt Maaike Cafmeyer een monoloog waarin tegenspeler Peter De Graef op haar inbreekt.

Relegem-centrum

02/12/2021
In deze aflevering van de reeks ‘Wijken in Wemmel’ overschrijden we de gemeentegrens en gaan we op pad in Relegem, het dorp tussen Zellik en Wemmel. Een landelijkere omgeving is in de buurt moeilijk te vinden, al drukt de hoofdstad ook hier haar stempel op het leven.

Ereburger en zangeres Lize Marke

02/12/2021
Lize Marke – ereburger van Wemmel – is het bekendst van haar deelname aan het Eurovisiesongfestival van 1965. Maar wie kent de verhalen van haar aap, haar fotosessie met een jachtluipaard, haar liedjes in vele talen of haar inzet voor het Okra-koor van Wemmel?

Carry Goossens

02/12/2021
Acteurs gaan niet met pensioen. En cowboys ook niet. Dus Carry ook niet.

25 jaar humor met Släpstick

02/12/2021
Het komische en muzikale variétécollectief Släpstick is uitgegroeid tot een belangrijk Nederlands exportproduct. De vijfkoppige band vol verrassingen stort zich nu vol overgave op de riskante overdaad van de swingende jaren 20.

Mensen uit Wemmel

16/11/2021
In de postkaart beantwoordt een inwoner van Wemmel, Relegem of Hamme elke maand enkele vraagjes. Deze maand is dat Olivier Gheysens. Hij houdt van trail running, het groen in Wemmel, het zeetje en lekker eten.

Podcast Rand DNA Ieder zijn verhaal

04/11/2021
Het luistermoment van de podcast over het leven in de Deschuyffeleerdreef lokte op 10 oktober een zestigtal nieuwsgierige luisteraars naar het speelpleintje in de wijk. In 35 minuten kregen ze een impressie van het verleden en het heden in de buurt.

Sioen plays Graceland in de Sint-Servaaskerk

04/11/2021
De Sint-Servaaskerk in Wemmel gooit op woensdag 24 november de deuren open voor een bijzonder concert: de akoestische versie van Sioen plays Graceland. ‘Meer dan een puur muzikale ervaring.’

Naziha Chemlali

04/11/2021
Het team van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? We laten elke maand een medewerker aan het woord. Onderhoudsmedewerker Naziha Chemlali (26) sluit het rijtje af.

Keeper Johan De Vries speelt 1.000e wedstrijd voor VK Mireille

04/11/2021
Duizend wedstrijden spelen voor dezelfde voetbalclub is zelfs Messi niet gegeven. Wie het wel klaarspeelt, is Johan De Vries. Al sinds 1984 is hij het betrouwbare sluitstuk van de Wemmelse café-topclub VK Mireille.

Bakkerij Charels met pensioen

04/11/2021
Op 30 september draaiden Edwin en Lieve van bakkerij Charels aan de Steenweg op Merchtem definitief de sleutel in het slot. Het is het einde van een tijdperk, niet alleen voor Edwin en Lieve, maar ook voor hun trouwe klanten.

Rudi Vranckx brengt verhalen bij de oorlogsliedjes van Bram Vermeulen

30/09/2021
Irak, Syrië, Jemen, Afghanistan. Bij conflicten en oorlogen komt meestal ook VRT-oorlogsverslaggever Rudi Vranckx in beeld. Maar tijdens de muzikale vertelavond ‘Vriend en vijand’ leer je Vranckx op een andere manier kennen. ‘Muziek is voor mij balsem voor de ziel.’

Pieter Verspecht

30/09/2021
Met zijn 28 jaar is Wemmelaar Pieter Verspecht nog een jonge kok. Maar als keukenverantwoordelijke in de Cultuur Bar Bar van de Zandloper drukt hij toch al zijn stempel op het menu daar.

Inge Demeestere

30/09/2021
Inge Demeestere (58) uit Drogenbos is sinds 1997 aan de slag in de Zandloper als medewerker administratie en communicatie.

Heden en verleden van de Obberg

30/09/2021
Deze maand belanden we in onze verkenningstocht door Wemmel in de Obberg, in de landelijke buurt aan de grens met Relegem. Tussen de ring en het centrum van de gemeente is het een verrassend rustige plek.

20 jaar Natuurpunt Wemmel

29/09/2021
Natuurpunt Wemmel viert zijn twintigste verjaardag, en daar is de natuur de vereniging zeer dankbaar voor. Ook het ledenaantal groeit. Waar ze eens startten met 37 leden ligt dat aantal nu viermaal zo hoog.

De Buurderij Wemmel komt naar GC de Zandloper!

15/09/2021
De Buurderij Wemmel verhuist van Campus Wemmel naar GC de Zandloper! GC de Zandloper verwelkomt vanaf 21 september het korte-keten-netwerk ‘De Buurderij’ van ‘Boeren & Buren’.

Valentijn Dhaenens brengt Het gezin Van Paemel solo

30/08/2021
‘De kloof tussen arm en rijk neemt weer toe’ De toneelklassieker ‘Het gezin Van Paemel’ van Cyriel Buysse is een goede kandidaat voor de Vlaamse canon. Theatergezelschap SKaGeN wilde het stuk spelen met een groot acteursensemble.

Wie is Louis Bot?

30/08/2021
Louis Waxweiler (70), die in de Verhasseltstraat woont, is in Wemmel al jaren bekend als Louis Bot. Maar vanwaar komt die bijnaam?

Wetenschapper Pattie Maes woont in Amerika

30/08/2021
‘Het meeste mis ik mijn familie en vrienden’ Pattie Maes is een wereldautoriteit op het vlak van artificiële intelligentie en een van de meest vooraanstaande Belgische wetenschappers in het buitenland.

Haal je hartje op tijdens de Gordel

30/08/2021
Van 28 augustus tot 5 september kan je je met familie en vrienden sportief en muzikaal uitleven tijdens de Gordel. Kom je mee amuseren en (her)ontdek de Vlaamse Rand. Niet één dag, maar een hele week. It’s Gordeltime!

Kanak organiseert taalvakanties voortaan als Vitaal

30/08/2021
Al sinds 2016 organiseert vzw Kanak activiteiten en vakanties om anderstalige kinderen te helpen met hun Nederlands. Omwille van de coronacrisis zet de organisatie haar werking voort als Vitaal, al verandert dat niets aan haar doelstellingen.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren de centra van 'de Rand' vzw lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

De Wemmelse muziekfamilie Geirnaert

03/06/2021
Tijdens de Belpopwandeling kan je op verschillende locaties in Wemmel informatie over muziekartiesten ontdekken die in Wemmel hun oorsprong hebben. Muziekkenner Jan Delvaux legt onder meer het verhaal van de muzikale familie Geirnaert bloot.

Stafmedewerker Eef Vermaelen

03/06/2021
‘Werken met kinderen zit in mijn bloed’, zegt Eef Vermaelen (35). ‘Dat kunnen combineren met het samenbrengen van mensen mag je mijn ideale job noemen.’ Als stafmedewerker, medeverantwoordelijk voor de communicatie en programmatie van GC de Zandloper, voelt Eef zich goed in haar vel.

Jean-Pierre François

03/06/2021
Wemmelaar Jean-Pierre François is kok en uitbater van restaurant Gourmandises in Koekelberg. Hij geeft ons de recepten voor een heel menu met veel vis, verse groenten, smaken uit de natuur en verloren brood als dessert.

Provincie vernieuwt fietsnetwerk Groene Gordel

03/06/2021
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het fietsnetwerk Groene Gordel volledig vernieuwd. Er is nieuwe bewegwijzering geplaatst en er zijn extra trajecten en knooppunten gemaakt, ook in de faciliteitengemeenten. Een fietstoertje op maat uitstippelen in en rond de zes is nu makkelijker dan ooit.

Wemmelaars helpen elkaar

03/06/2021
Het vaccinatiecentrum in de Zijp draait al enkele maanden op volle toeren. In totaal zijn meer dan driehonderd vrijwilligers actief om te helpen waar dat nodig is. De zandloper ging langs en sprak met enkele gemotiveerde helpers.

Topteam maakt locatievoorstelling op basis van bestseller ‘Sapiens’

03/06/2021
Hans Van Cauwenberghe en vijf andere topacteurs, onder wie Michaël Pas en Robby Cleiren, maakten voor GC de Zandloper, CC Strombeek en CC Westrand een theatervoorstelling die ze spelen op drie locaties. ‘Doe niet zo sapiens’ is gebaseerd op de bestseller van Yuval Noah Harari.

Viviane Van Goethem

07/05/2021
Voordien werkte Viviane Van Goethem (62) uit Jette 32 jaar als stikster in een naaiatelier in Zellik, nu is ze al tien jaar poetsmedewerker in de Zandloper.

Wemmelse vriendengroepen doorgelicht

01/05/2021
Wie je ontmoet en dicht bij je houdt in het leven hangt onder meer af van de ervaringen die je samen deelt. Vaak starten ze in een vereniging, op café, aan de schoolpoort of simpelweg op een bankje. De zandloper ging op zoek naar wat enkele Wemmelse vriendengroepen bindt, vroeger en vandaag.

Achter de schermen van Containerklap Wemmel

01/05/2021
De zandloperkrant maakte in samenwerking met gemeenschapscentrum de Zandloper de podcast ‘Containerklap Wemmel’. We spraken met zes Wemmelaars die vertelden over Wemmel, over corona, over zichzelf. Een deel van hun verhaal kan je beluisteren, maar wat je niet hoorde in de podcast ontdek je hier.

Faciliteitengemeenten krijgen vacatures moeilijk ingevuld

01/05/2021
De geschikte kandidaat voor een job vinden, is voor veel bedrijven en organisaties de laatste jaren een flinke uitdaging. Voor de gemeentebesturen van de faciliteitengemeenten is dat nog een stuk moeilijker. Zij moeten opboksen tegen de privésector én vooroordelen.

Belpop-wandeling

01/05/2021
In mei lanceert de Zandloper samen met Belpop Bonanza van Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing een permanente Belpopwandeling op tien locaties met een link naar de rijke Wemmelse muziekhistorie.

Beverbos

01/05/2021
In het midden van de gemeente ligt het grootste natuurgebied van Wemmel: Beverbos. Vanaf de jaren 30 is hier een verkaveling uitgebouwd, maar sinds begin deze eeuw waakt Natuurpunt over de groene rijkdom van het gebied.

Johan Verminnen

01/05/2021
Op 22 mei wordt Johan Verminnen 70 jaar. Al meer dan vijftig jaar geleden sloeg hij zijn vleugels uit omdat hij zo graag de wereld wilde zien. Maar de herinneringen aan zijn tuin van Eden op de Merchtemsesteenweg 108 in Wemmel zijn nog levendig.

Jasmine Huttener aan de slag bij Team Taalpromotie

07/04/2021
Sinds vorig jaar maakt Jasmine Huttener deel uit van het taalpromotieteam van vzw ‘de Rand’. Onder de noemer ‘Samen scoren met Nederlands in de zes’ wil ze anderstalige kinderen in hun vrije tijd zo veel mogelijk oefenkansen Nederlands bieden. Momenteel neemt ze initiatieven in Wemmel en Drogenbos.

Postkaartenwedstrijd

07/04/2021
Op de schouw, aan de keukenmuur of tussen de pagina’s van een boek duiken ze op: de postkaarten. Souvenirs van reizen, beelden van ergens ver weg. Zelden tonen ze wat vlakbij is. En als we ergens toch een postkaart van thuis hebben, is dat er eentje uit een andere tijd.

Buren willen Ronkelhof tot leven brengen

07/04/2021
‘We willen activiteiten organiseren die rechtstreeks verband houden met de boerenstiel’, zegt Yves Van Parys (65), die al dertig jaar in de Ronkel woont en deel uitmaakt van het Ronkelcomité. Het Ronkelhof is een unieke, beschermde vierkantshoeve uit de 18e eeuw.

Carl Wethmar

07/04/2021
Carl Wethmar verruilde twintig jaar geleden Zuid-Afrika voor België. Vandaag is hij papa van twee jongens en partner van apotheker Annie Vanderhaegen. Met zijn kook- en braadkunsten schopte Carl het een paar jaar geleden tot in het tv-programma Grillmasters.

de Limburg Stirumlaan

07/04/2021
De zwerftocht door Wemmel brengt ons dit keer in een van de statigste lanen van de gemeente. De de Limburg Stirumlaan heeft niet alleen een naam met allure, ook de bomen, sierlijke lantaarnpalen en brede stoepen langs dit kaarsrechte tracé dragen bij tot het bijzondere karakter van deze invalsweg.

Werk jij ook mee aan een kindvriendelijke gemeente?

07/04/2021
Het gemeentebestuur van Wemmel wil een kindvriendelijke gemeente zijn over alle beleidsdomeinen heen. Daarom nam het de vzw Bataljong onder de arm. Die vzw werkt nauw samen met de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) om een kwalitatief beleid voor jonge inwoners uit te bouwen.

Acteur Peter Van den Eede over Wemmel

07/04/2021
De jaarmarkt is voor acteur en theatermaker Peter Van den Eede een vaste afspraak om terug te keren naar Wemmel en om vrienden van vroeger te ontmoeten. Maar vorig jaar ging die jaarmarkt niet door, dus we kunnen nu pas even bijpraten.

Theatertechnicus Wouter Vekeman

07/04/2021
Wouter Vekeman (38) is theatertechnicus in de Zandloper en woont al drie jaar in Steenhuffel samen met Eef Vermaelen (stafmedewerker jeugd in de Zandloper). Techniek is helemaal zijn ding.

Nieuwe software en nieuw reglement voor bibliotheek

02/04/2021
Sinds 27 februari werkt de bib van Wemmel met de nieuwe software Wise en is er een uniform gebruikers-reglement voor de 13 bibliotheken in de Noordrand.

Podcast met containerklap

19/03/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen mekaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van de zandloperkrant.

Laat je vaccineren

10/03/2021
Indien je niet via familie of kennissen of via het vervoer van je mutualiteit in het vaccinatiecentrum geraakt. Bel dan naar het callcentrum 0492/18.75.35 .

Hoe de scholen voor sfeer zorgen in coronatijden

03/03/2021
Heel veel schoolactiviteiten binnen en buiten de schoolpoorten kunnen door corona niet doorgaan, en dat is niet leuk. Toch vinden de scholen originele manieren om de sfeer erin te houden en de contacten tussen leerlingen, leerkrachten en ouders te onderhouden.

Corona treft gezinnen hard

03/03/2021
Een opmerkelijk bericht op Facebook tekent de nood bij jonge gezinnen in deze coronacrisis. De Geefwinkel van het OCMW Wemmel is dringend op zoek naar kleding voor kleuters van 4 tot 6 jaar.

Wilfrieda Liekens en Tilo Denys op blind date in de babbelbox

03/03/2021
Een goede babbel met iemand die je voor het eerst ontmoet. Dat klinkt als iets uit een ver verleden, maar van 6 tot 9 maart kan het in de coronaproof babbelbox voor het gemeentehuis. Wij brachten  Wilfrieda Liekens en Tilo Denys - onbekenden voor elkaar - samen en luisterden van op de zijlijn mee.

Caro Renckens

03/03/2021
Het feit dat ik al meer dan tien jaar in de Zandloper werk, komt omdat mijn job mij toelaat om zelf uitdagingen te zoeken en omdat de collega’s aanvoelen als familie.’ Aan het woord is Caro Renckens (38). Zij verzorgt de on- en offline communicatie van de Zandloper en coördineert voor vzw ‘de Rand’

GC de Zandloper in de steigers

03/03/2021
GC de Zandloper is momenteel gesloten door de coronamaatregelen. Maar wie er langs loopt, kan zien dat het centrum in de steigers staat. Welke werken vinden er plaats?

Koken met Christiaan en Billie Vansteenkiste

03/03/2021
Christiaan Vansteenkiste staat graag in de keuken en ook zijn driejarige dochter Billie doet sinds de lockdown vaak mee. Koken met Billie resulteerde zelfs in leuke en leerzame YouTube-filmpjes, waarin de kleuter toont welke lekkere gerechten ze kan klaarmaken.

Jan Vander Vekenstraat

03/03/2021
Evenwijdig met de De Limburg Stirumlaan loopt de Jan Vander Vekenstraat van de ring naar beneden, richting dorpskom. Maar anders dan de drukke invalsweg is de Jan Vander Vekenstraat een smalle weg, waar twee auto’s elkaar amper kunnen kruisen. Dat wil evenwel niet zeggen dat er over deze straat niet

Relegemse Dorpsfeesten verkoopt pannenkoeken voor goed doel

03/03/2021
Het comité van de Relegemse Dorpsfeesten organiseerde op zaterdag 6 februari een geslaagde pannenkoekenverkoop.

De Wemmelse jaren van Olivier Deleuze

02/02/2021
Ken je Olivier Deleuze nog? De ex-voorzitter van Greenpeace genoot twintig jaar geleden landelijke bekendheid als staatssecretaris voor de partij Ecolo, waarvan hij nadien ook voorzitter werd. Ondertussen is de sympathieke snor al 12 jaar burgemeester van de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde.

Nieuw natuurgebied met 24.000 bomen

02/02/2021
Wemmel gaat 24.000 bomen aanplanten in een nieuw te realiseren natuurgebied tussen de Bruyndonckx-straat en de Motte, waar het speelbos op aansluit. De gemeente trekt zelf 150.000 euro uit voor dit project, de Vlaamse overheid kent een subsidie toe van 305.000 euro.

Gezinsbond Wemmel

02/02/2021
De verenigingen doen hun best om in coronatijden contact te houden met hun leden. Al is dat niet evident.

Nadine Poty

02/02/2021
Nadine Poty (64) is geboren in Anderlecht, opgegroeid in Dilbeek en werkt al sinds augustus 1984 als medewerker administratie en communicatie (vroeger onthaalmedewerker genoemd) in de Zandloper.

Boeren als buren

02/02/2021
Leggen voedingsproducten uit de supermarkt soms duizenden kilometers af tussen producent en consument, dan beperkt de verkoop in korte keten die reis tot minder dan twintig kilometer. En wie in Wemmel en omgeving graag zulke lokale producten koopt, heeft tegenwoordig verschillende opties.

Bert Gabriëls: stand-upcomedian en jurist

02/02/2021
Stand-upcomedy in tijden van pandemie. Het klinkt als een onmogelijk huwelijk. Niet voor Bert Gabriëls. Hij ging op zoek naar nieuwe digitale manieren om humor aan de man en vrouw te brengen. Zijn live optreden in de Zandloper werd afgelast, maar gelukkig kon dit boeiend gesprek wel doorgaan.

35.000 mensen vaccineren in Complex Zijp

02/02/2021
Midden februari zal het Gemeentelijk Complex ‘Zijp’ klaar zijn om als vaccinatiecentrum dienst te doen. Dat bevestigt OCMW-voorzitter Armand Hermans (LB Wemmel), die ook voorzitter is van de Zorgraad van de Eerstelijnszone (ELZ) Regio Grimbergen.

Nieuwe veilige bushaltes

09/12/2020
Op de Kaasmarkt zijn de bushaltes Guido Gezelle en Kaasmarkt in beide rijrichtingen samengevoegd tot één bushalte. Deze nieuwe haltes krijgen de naam ‘De Zandloper’, genoemd naar het nabijgelegen gemeenschapscentrum.

Johan Terryn praat over verlies in coronatijden

09/12/2020
Troost. Waar vind je die als het menselijke leed achter de coronastatistieken nog nauwelijks te vatten is? Johan Terryn sprak er met lotgenoten over. Samen ontdekten ze de helende kracht van woorden. Woorden die jij nu ook kan beluisteren in zijn podcastserie ‘Het Uur Blauw’.

Wijken in Wemmel: Romeinse Steenweg

03/12/2020
In onze verkennende ronde door Wemmel zijn we dit keer in het zuiden van de gemeente beland. Wie langs de Romeinse Steenweg wandelt, loopt op de grens met Brussel. Hier voel je de adem van de grootstad, al blijft het platteland vlakbij.

Paula Van den Heuvel

03/12/2020
Paula Van den Heuvel is een bekend gezicht in Wemmel. Vroeger was ze voorzitster van KAV (nu Femma). Vandaag is ze nog steeds voorzitster van Samana. Dat corona het haar voorlopig onmogelijk maakt om huisbezoeken te doen en mensen te zien, zit Paula dwars.

De jeugd van Anne Teresa De Keersmaeker

03/12/2020
Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker van dans- gezelschap Rosas kreeg in haar internationale carrière al veel prijzen en titels. Zoals die van eredoctor, commandeur en barones. In 2012 werd ze zelfs ereburger van Wemmel, waar ze opgroeide.

Centrumverantwoordelijke Kristof Smet

01/12/2020
Centrumverantwoordelijke Kristof Smet (52) startte zijn loopbaan als sociaal- cultureel werker. Eerst liep hij stage in Neerpelt. ‘Vervolgens werd ik verantwoordelijk voor de muziekprogrammatie van CC Strombeek. Ik werkte er tien jaar, van 1993 tot 2003.