submenu

nieuws

Gezocht: Koks voor de kookclub

15/01/2021
Kookclub Wemmel zoekt mannelijke leden om maandelijks op de 2de maandag vanaf 18.30 uur te komen koken.

Fotoclub De Korrel stelt digitaal tentoon

09/12/2020
Fotoclub De Korrel zet de start van elk nieuw jaar normaal in met prachtige foto’s van haar leden die je kan bekijken tijdens een tentoonstelling in de Zandloper.

Johan Terryn praat over verlies in coronatijden

09/12/2020
Troost. Waar vind je die als het menselijke leed achter de coronastatistieken nog nauwelijks te vatten is? Johan Terryn sprak er met lotgenoten over. Samen ontdekten ze de helende kracht van woorden. Woorden die jij nu ook kan beluisteren in zijn podcastserie ‘Het Uur Blauw’.

Nieuwe veilige bushaltes

09/12/2020
Op de Kaasmarkt zijn de bushaltes Guido Gezelle en Kaasmarkt in beide rijrichtingen samengevoegd tot één bushalte. Deze nieuwe haltes krijgen de naam ‘De Zandloper’, genoemd naar het nabijgelegen gemeenschapscentrum.

Wijken in Wemmel: Romeinse Steenweg

03/12/2020
In onze verkennende ronde door Wemmel zijn we dit keer in het zuiden van de gemeente beland. Wie langs de Romeinse Steenweg wandelt, loopt op de grens met Brussel. Hier voel je de adem van de grootstad, al blijft het platteland vlakbij.

Paula Van den Heuvel

03/12/2020
Paula Van den Heuvel is een bekend gezicht in Wemmel. Vroeger was ze voorzitster van KAV (nu Femma). Vandaag is ze nog steeds voorzitster van Samana. Dat corona het haar voorlopig onmogelijk maakt om huisbezoeken te doen en mensen te zien, zit Paula dwars.

De jeugd van Anne Teresa De Keersmaeker

03/12/2020
Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker van dans- gezelschap Rosas kreeg in haar internationale carrière al veel prijzen en titels. Zoals die van eredoctor, commandeur en barones. In 2012 werd ze zelfs ereburger van Wemmel, waar ze opgroeide.

Centrumverantwoordelijke Kristof Smet

01/12/2020
Centrumverantwoordelijke Kristof Smet (52) startte zijn loopbaan als sociaal- cultureel werker. Eerst liep hij stage in Neerpelt. ‘Vervolgens werd ik verantwoordelijk voor de muziekprogrammatie van CC Strombeek. Ik werkte er tien jaar, van 1993 tot 2003.

Bloed geven op afspraak

04/11/2020
Ondanks de coronacrisis blijven de mobiele bloedinzamelingen zo veel mogelijk doorgaan, want de ziekenhuizen hebben nog altijd bloed nodig

Thanaree maakt Pad Thai

01/11/2020
Thanaree Scheerlinck werd verkozen tot Miss VlaamsBrabant en is daardoor in de running voor de titel van Miss België. Daarnaast is de Wemmelse ook een voortreffelijke kok.

Meer oefenkansen Nederlands voor kinderen

01/11/2020
Anderstalige kinderen die ook buiten de schoolmuren Nederlands oefenen, krijgen de taal veel sneller en beter onder de knie. En die kans moeten ze op zo veel mogelijk momenten krijgen.

Katleen in de kijker

01/11/2020
Het team van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Veel Wemmelaars hebben hen al gezien, maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze keer is onderhoudsmedewerkster Katleen Van Holsbeek (53) aan het woord.

Pater Hertecant is terug na zes decennia Hongkong

01/11/2020
Bijna 60 jaar lang woonde gewezen Wemmelaar Willy Hertecant in Hongkong. Hij was er missionaris voor de paters van Scheut en werkte er in een school. ‘Ik wilde de handen uit de mouwen steken.’ Een terugblik met deze goedlachse pater.

Verleden en toekomst van de Markt

01/11/2020
Onze verkenningstocht van de wijken en buurten in de gemeente brengt ons dit keer bij een vrij nieuw stukje Wemmel. De Markt vervult sinds midden jaren 90 de rol van handelscentrum, al is dat soms een hobbelig parcours gebleken.

Uitbouw trage wegen in faciliteitengemeenten

02/10/2020
Niks leuker dan een wandeling of fietstocht langs kleine weggetjes. Weg van het drukke verkeer. Maar die trage wegen zijn lang niet overal goed zichtbaar of bereikbaar. De faciliteitengemeenten beloven in koor beterschap de komende jaren.

Tine en Pieter spelen in den hof

02/10/2020
Als buren in Borgerhout zien broer en zus Pieter en Tine Embrechts elkaar regelmatig. Maar samen muziek maken was er al een tijdje niet meer van gekomen. Tot ze tijdens de lockdown een bubbel vormden en op vraag van een vriendin-verpleegster online coronaconcertjes begonnen te spelen.

Theatertechnicus Lucas Couvreur

02/10/2020
Het team van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze maand is theatertechnicus Lucas Couvreur (28) aan de beurt.

Op bezoek in de Vierwindenlaan

02/10/2020
Onze verkenningstocht door de buurten van Wemmel brengt ons dit keer op de grens met Hamme, in de Vierwindenlaan. Sinds de vroege jaren 70 wonen een vijftigtal gezinnen in deze verkaveling, waar twee jaarlijkse feesten en een Whatsappgroep zorgen voor het buurtgevoel.

Slagersfamilie Herremans viert feest

01/10/2020
Slagerij Herremans viert dit jaar feest, want de familiezaak bestaat honderd jaar. Vier generaties geleden begon het verhaal in Buizingen. Hoewel de zaak in Wemmel nog niet heel lang bestaat, is de naam Herremans een stevig begrip geworden in de regio.

Coronaveilige judolessen

01/10/2020
Sinds de start van het nieuwe schooljaar is de zaal Instuif van de Zandloper op donderdag van 18 tot 19 uur weer de vaste trainingsplek van judoclub Budokan

Geert Desmet

01/10/2020
Toen Geert De Smet achter de toog en in de keuken van café ‘t Hooghuis stond, viel zijn stoofvlees met frieten in de smaak van al wie het gerecht proefde. Maar wat onderscheidt zijn stoofvlees van dat van iemand anders?

Vacature:

24/09/2020
Wij zoeken een nieuwe collega! Werk jij graag in een topteam waar iedereen elkaar motiveert om van GC de Zandloper een bruisende plek te maken? En wil jij samen met je collega's voor zorgen dat die bruisende plek altijd blinkend schoon is? Solliciteer dan nu.

Freddy Van Campenhout

21/09/2020
Toen deze kookrubriek werd besproken in een authentiek Wemmels café, kwam een van de stamgasten plots met een oud Wemmels recept aanzetten: eieren in melksaus met prinsessenboontjes.

Wemmel Warriors zoekt gamers

03/09/2020
De zeven gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ en Just4Fun willen de gamers van de zes faciliteitengemeenten en Overijse verenigen in e-sportteams, die samen een gaming-liga vormen. Maak je klaar voor een gaming battle tussen de gemeenschapscentra.

Rodaniasite krijgt nieuwe bestemming

01/09/2020
Een halve eeuw lang had Rodania zijn thuisbasis in Wemmel, tot het Zwitserse horlogemerk in 2017 wegtrok. Ondertussen wordt op de site naarstig gebouwd. Volgend jaar moet het Cubic-project, met 62 wooneenheden, klaar zijn.

Onderhoudsmedewerker Mihai Imbarus

01/09/2020
Het team van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? We laten elke maand een medewerker aan het woord. Onderhoudsmede- werker Mihai Imbarus bijt de spits af.

Katelijn Coessens

01/09/2020
Toen juriste Katelijn Coessens in juni 2018 met pensioen ging, kwam ze via de ‘Wemmel Info’ uit op een oproep naar vrijwilligers voor de bib. Door haar drukke beroepsleven was ze voordien nooit erg betrokken bij het gemeenschapsleven. Via deze weg brengt ze daar nu verandering in.

Adrienne Marivoet krijgt straatnaam in Wemmel

01/09/2020
De Adrienne Marivoetweg. Zo klinkt de nieuwe straatnaam die de gemeenteraad van Wemmel, in het kader van ‘Meer vrouw op straat’, indiende bij de Vlaamse overheid. Wie was Adrienne Marivoet? Lut Verminnen – de zus van – geeft antwoord op die vraag.

Adil en Bilall maken kaskraker in Hollywood

01/09/2020
‘Directed by Adil & Bilall.’ Zoals wij het sympathieke regisseursduo bij hun voornaam noemen, zo staan ze ook schermbreed te shinen in de begingeneriek van hun eerste Hollywoodproductie Bad Boys for Life.

Red Alert

27/08/2020
Op vrijdag 28 augustus kleurt de Zandloper rood. Cultuurhuizen over heel België geven Red Alert. Vanaf 21u00 tot 23u55. Symbolisch, want het is vijf voor twaalf voor de cultuur- en evenementensector. De cultuursector vraagt een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken.

De gevolgen van COVID-19 voor ons welzijn

01/06/2020
Stilaan geraken we uit de lockdown, maar van het virus zijn we nog niet af, en alle schadelijke gevolgen ervan zijn nog lang niet in kaart gebracht. Met welzijnseconoom Lieven Annemans en psycholoog Francisco D’Hoore praten we over de impact van het virus en de maatregelen op ons geestelijke welzijn

Tennisclub BTC bouwt nieuwe hal

01/06/2020
De Wemmelse tennisclub BTC breidt haar infrastructuur langs de Neerhoflaan aanzienlijk uit met de bouw van een nieuwe hal en de aanleg van twee bijkomende padelterreinen.

Café Hooghuis voorgoed dicht

01/06/2020
Wemmel telt veel gebouwen met een apart verhaal, maar slechts weinige hebben dezelfde mythische reputatie als het Hooghuis. Het volkscafé krijgt een nieuw leven als private woning, na anderhalve eeuw van warme ontmoetingen en straffe verhalen.

Jawaria Hafeez

01/06/2020
Voor een oosterse klassieker kloppen we aan bij Jawaria Hafeez. Zij is afkomstig uit Pakistan, verhuisde eerst met haar familie naar Italië, en kwam dan naar België waar ze trouwde met Zabihullah ‘Zabi’ Mehar, haar Belgische man van Pakistaanse afkomst.

Klappen om 20 uur

01/06/2020
Stel je voor dat iemand naast jou, in een stille ruimte, onverwacht superhard in zijn handen begint te klappen. Je zou je rot schrikken of het uitermate irritant vinden. Toch is het nu een van de mooiste gebaren die je voor iemand kunt maken.

KVK Wemmel pakt titel in derde provinciale

01/06/2020
De eerste ploeg van KVK Wemmel zal zich 2020 ook om een goede reden herinneren. Als leider van de vroegtijdig afgesloten competitie pakten de geelroden de titel en kunnen ze zich opmaken voor promotie naar tweede provinciale. Voorzitter Frank Van Biesen over de weg naar het succes van zijn club.

Verenigingen passen werking aan in coronatijden

01/06/2020
Verschillende Wemmelse verenigingen zien hun werking verstoord door de coronamaatregelen, al proberen ze wel contact te houden met hun leden.

Heropening van de scholen in coronatijden

26/05/2020
Sinds vrijdag 15 mei zijn de lagere scholen opnieuw open voor de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar. De zandloperkrant ging die eerste schooldag poolshoogte nemen in de Sint-Jozefsschool, in de Franstalige gemeenteschool in Wemmel en in GBS Relegem.

Projectoproep oefenkansen Nederlands voor kinderen

15/05/2020
Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) doet een projectoproep naar lokale besturen om deze zomer en de volgende twee schooljaren taalstimulerende vrijetijdsinitiatieven te organiseren voor kinderen van wie de thuistaal niet het Nederlands is.

Uitstel start verkoop seizoen '20-'21

13/05/2020
Het is nog onduidelijk wat dit najaar de maatregelen ter preventie van het Coronavirus voor de culturele sector zullen zijn.

Gemeenschapscentra in tijden van corona

04/05/2020
De cultuursector was half maart een van de eerste die op eigen initiatief maatregelen nam tegen het oprukkende coronavirus. Sindsdien volgen ook de gemeenschapscentra van de zes faciliteitengemeenten de richtlijnen van de overheid.

Wijken in Wemmel: Bouchout

01/05/2020
In het noordoosten van Wemmel ligt Bouchout, de groenste en duurste buurt van de gemeente. Dat maakt de wijk nog niet buitengewoon bijzonder. Wat ze wel uniek maakt, is haar rijke geschiedenis, en de vereniging waar elke huiseigenaar van Bouchout verplicht lid van is.

Wemmelaars tegen corona

01/05/2020
Hoewel de coronacrisis ons verplicht afstand te houden, brengt ze ook veel Wemmelaars dichter bij elkaar. Scholen en jeugdbewegingen zochten manieren om hun kinderen te bereiken, getroffen handelaars stroopten de mouwen nog hoger op, geïsoleerde bejaarden werden niet vergeten.

Wil je wandelen en fietsen in Wemmel?

02/04/2020
We wijzen je graag de weg! Daarvoor is de website van Toerisme Vlaams Brabant heel handig. We selecteerden een aantal wandelingen in en rond Wemmel. Hou wel steeds rekening met de coronamaatregelen!

Eddy Frans en Jo Van Vaerenbergh

31/03/2020
Nieuws uit eigen huis. Op 1 april gaat Jo Van Vaerenbergh aan de slag als nieuwe algemeen directeur van vzw ‘de Rand’. Hij neemt het roer over van Eddy Frans, die met pensioen gaat.

Meerjarenplannen goedgekeurd

24/03/2020
Net als de andere Vlaamse gemeenten hebben ook de faciliteitengemeenten hun meerjarenplannen ingediend. In die plannen doen de gemeentebesturen uit de doeken wat ze de komende jaren willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen.

Nieuwe bestemming voor Molens Jespers

23/03/2020
De Molens van Jespers worden verbouwd. Het complex wordt een site met zeven lofts, zeventien appartementen en een commerciële ruimte. Tijd dus voor een gesprek met Stefaan Jespers, een van de nazaten van de Wemmelse molenaarsfamilie.

Jean-Marie Geurts met pensioen

20/03/2020
Het was niet onze beste dag toen we met een gebroken sleutelbeen, een verwrongen knie of een nukkige nier de praktijk van dokter Geurts in de De Limburg Stirumlaan bezochten. Maar zo’n radioloog vlakbij was wel handig.

De taaliconen veranderen van stijl

16/03/2020
Vanaf 16 maart zien de taaliconen er helemaal anders uit. Ze zijn eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

Nieuwe deskundige jeugd

15/03/2020
Eva Helpers (24) uit Opwijk is de nieuwe ‘deskundige jeugd’ van de gemeente Wemmel. Ze studeerde sociaal werk en bestuurskunde en heeft ervaring in jeugdwerking, onder andere bij de jongerenwerking Kazou van de Christelijke Mutualiteit en de speelpleinwerking in Opwijk.

Maurits Goeman

03/03/2020
Een gerecht waar een herinnering aan vasthangt. Dat is waar deze nieuwe reeks voor staat. Maurits Goeman uit Relegem geeft de aftrap en serveert zijn verhaal achter witloof in hespenrolletjes met kaassaus.

Gezocht: kinderen en jongeren om de nieuwe bibliotheek mee vorm te geven

27/02/2020
In 2020 start de bouw van de welzijnscampus Wemmel. Het architectenbureau, Nero, ontwerpt onder andere de nieuwe bib van deze welzijnscampus. We willen de nieuwe bib aantrekkelijk maken voor onze kinderen en jongeren, daarom betrekken we hen graag actief bij de vormgeving en de inrichting ervan.

Tussen Wemmel en Relegem: Het Uilenspiegelpark

18/02/2020
Deze maand brengt onze ontdekkingstocht door de wijken van Wemmel en omgeving ons in Relegem, net over de grens met Wemmel. We gaan langs in het Uilenspiegelpark, of ‘Den Uil’, zoals de bewoners hun buurt noemen.

Tekenlessen met Dagmar Brozova

28/01/2020
In februari start Dagmar Brozova met een tweede reeks tekenlessen in de Zandloper. Naast haar voorliefde voor kunst veroveren vandaag ook haar kleinkinderen haar hart. Ze verliet er zelfs Hasselt voor en verhuisde naar Wemmel. Een verhaal over hoe de liefde haar leven richting heeft gegeven.

Tweede filmpje voor sportclubs klaar

12/12/2019
Vzw ‘de Rand’ lanceert het tweede filmpje voor de campagne Boest! – samen scoren met Nederlands. Het tweede filmpje helpt trainers en bestuurders om nieuwe leden te verwelkomen in hun club, ook als Nederlands niet hun moedertaal is.

Kookboek in eenvoudig Nederlands

27/11/2019
Naar aanleiding van 5 jaar Cuisine Mundial verscheen een kookboek in eenvoudig Nederlands, met recepten uit 20 verschillende landen.

Escaperoom ‘dr. Bibber’ in Relegem

04/11/2019
Annelies Van Roy (31) en Pieter Tanghe (34) zijn fervente escaperoomspelers. Dit jaar schopten ze het zelfs tot het Belgisch kampioenschap, waar ze een 8e plaats behaalden op 72 deelnemers. Maar daar houdt het niet op. Een jaar geleden openden ze hun eigen escaperoom in Relegem.

Vitamine OK

04/11/2019
Wil je buiten de schoolmuren extra Nederlands oefenen op een niet-schoolse manier? Dat kan via het Vitamine OK-project voor ouders en kinderen tussen 4 en 9 jaar.

Eric Moens organiseert zesde Bikers for Children Day

01/10/2019
Voor het gemeentehuis van Wemmel vindt op zondag 6 oktober voor de zesde keer de Bikers for Children Day plaats. In een paar jaar tijd groeide de benefietdag uit tot een evenement waar honderden motoren en meer dan duizend liefhebbers op afkomen.

Vzw ‘de Rand’ geeft sportclubs een Boest!

19/09/2019
Vzw ‘de Rand’ lanceert een nieuwe campagne om sportclubs te ondersteunen. Vandaag zijn een eerste filmpje de website, een campagneaffiche en een stickervel met tips klaar.